För 2 portioner
Ingredienser:
1 dl torkade belugalinser
1 sötpotatis (ca 350 g)
1 msk olivolja
200 g färsk grönkål
2 msk olivolja
flingsalt
250 g körsbärstomater, delade
TRANBÄRSVINÄGRETT:
0.5 dl tinade tranbär
0.5 dl olivolja
2 msk agavesirap eller honung
1 msk vinäger, t ex äppelcidervinäger
salt och svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Sjud linserna mjuka i saltat vatten ca 15 min. De ska fortfarande ha tuggmotstånd.
2. Skala sötpotatisen och dela på längden. Skär varje halva i 1 cm tjocka halvmånar. Fördela på en plåt, ringla över oljan och salta. Rosta mjuka till fin färg, ca 20 min (eller grilla!).
3. Riv loss mindre bitar av grönkålsbladen. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek kålen hastigt – vänd runt bladen så de inte blir brända. Salta.
Tranbärsvinägrett:
1. Mixa bären med olja, sirap och vinäger till en slät dressing. Smaka av med salt och peppar.
2. Varva sötpotatis, linser, grönkål och tomater på ett stort fat. Ringla över vinägretten och servera direkt.