Räcker till ca 8 portioner
Botten:
2 dl hasselnötter eller valnötter
2,5 dl fikon
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1/2 tsk torkad ingefärapulver
1krm kryddnejlika
1 krm salt (valfritt)
Fyllning:
4 dl (i torr form) cashewnötter som blötläggs och då sväller något.
1 dl kokosolja (max 1,5 dl om det blir för torrt med 1 dl)
1/2 dl saft från en apelsin
3-4 msk citronsaft
rivet skal från 2 små apelsiner
0,5 g saffran
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
Gör så här:
Blötlägg cashewnötterna gärna över natten men minst 6 timmar innan.
Gör botten: Kör nötterna i matberedare tills att de är grovhackade.
Tillsätt resterande ingredienser och kör matberedaren tills en små-smulig och klibbig degmassa har bildats. Den behöver inte klumpa ihop sig i matberedaren men ska hålla ihop när du plockar upp lite och trycker ihop i handen.
Förbered en kakform, limpform eller ca 8 småformar och täck insidan med plastfolie. Plastfolien behövs dock inte om du har teflon.
Tryck ut bottendeg i botten på formen/formarna till ett jämt lager. Spara lite deg till dekoration om du vill.
Gör fyllningen: Rengör matberedaren.
Häll av blötläggningsvattnet till cashewnötterna och tillsätt cashewnötterna till matberedaren.
Mät upp och tillsätt resterande ingredienser och kör matberedaren i ca 3-5 minuter tills att en jämn och len smet har bildats. Ju längre du kör matberedaren desto lenare och jämnare blir smeten.
Smaka av smeten med extra citron eller agave om du tycker att det behövs.
Häll fyllningen över botten i formen/formarna.
Ställ i kylen för att stelna under ca 2-4 timmar beroende på tjocklek och temperatur i kylen.