Köttbullar
Ingredienser:
1 kg nötfärs 10%ig fetthalt
2 ägg
2 dl lättmjölk eller vatten
1 tsk salt
2 tsk kryddpeppar
sv peppar efter behag
Gör så här:
Blanda äggen med kryddorna i en bunke tillsätt vätskan, välj mjölk eller vatten eller hälften av var. Sist i med köttfärsen, låt stå en stund och dra. Rulla små köttbullar lägg i ugnsform ca 1 kg får plats på långpannan. Skölj händerna i vatten så går det enklare att rulla. Pensla formen med tex rapsolja innan du lägger dit köttbullarna. Krydda lite extra kryddpeppar över innan du ställer i ugnen. Grädda i ca 15 min 225-250 grader från mitten av ugnen och uppåt.
Rödbetssallad
Ingredienser
6-8 rödbetor
1 gul lök
1 äpple
Sås:
1 paket sojagrädde (2,5 dl)
1,5 dl olja (helst rapsolja, men går även bra med andra neutrala oljor)
1 msk citronsaft
1 msk vinäger
1 krm ättika (24%)
2 msk dijonsenap
1 msk honung
1 krm cayenpeppar
1 tsk salt
1. Koka och skär rödbetorna i tärningar.
2. Hacka löken (stek den eventuellt för att få en mildare rödbetssallad).
3. Skär äpplet i tärningar.
Såsen görs enklast i en mixer eller matberedare, men kan också vispas förhand. Häll i ingredienserna i den ordning som de står i.
4. Blanda ner rödbetorna, löken och äpplet. Servera rödbetssalladen kall.