Hoppa till sidans innehåll

Till frukost kan det vara gott med lite bröd. Så vad passar då bättre än att göra sitt eget hemmagjorda nyttiga bröd?

Gör ditt eget bröd

2017-10-05 22:11
  • Uppdaterad: 2017-10-05 22:11

Här är några recept:

Frö och nötbröd:

Recept

2 dl krossade linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl mandel
1 dl hasselnötter
50 g psylliumskal eller fibrex
1 msk bakpulver
½ tsk salt

6 ägg
75 g matfett (jag har använt ghee och kokosolja, ungefär hälften-hälften, smör går också bra)
275 g kokosmjölk (så fet som möjligt)

  • Mal alla frön och nötter i en matberedare och tillsätt resterande torra ingredienser mot slutet så att de blandas.
  • Smält matfettet och häll i kokosmjölken.
  • Vispa äggen och rör i smör och kokosmjölk så att du har blandat alla våta ingredienser för sig.
  • Tillsätt frö och nöt-mjölblandnigen till äggsmeten och blanda försiktigt.
  • Låt smeten stå i ca 5 minuter innan du häller den i formen.
  • Täck insidan av en liten limpform med bakplåtspapper och häll i smeten.
  • Strö solrosfrön över om du vill.
  • Grädda i 160-175 grader i ca 1 h. Möjligtvis lite längre beroende på storleken på limpformen.

 

Surdegslimpa med hel bovete

  • 4 dl hel bovete + 1 l kokande vatten till sköljning
  • 6 dl vatten
  • 2 msk chiafrön eller krossade linfrön
  • 1 dl sesamfrön (kan uteslutas)
  • 1 tsk salt

Valfritt:

  • 1 msk honung
    1/2 tsk brödkryddor

Gör så här:

Skölj bovetet i durkslag med kokande vatten. Lägg sedan det avrunna bovetet i blöt med nytt kallt vatten tillsammans med sesamfrön över natten. Efter att bovetet har svällt upp ska det knappt täckas av vatten. Om det behövs, häll av överflödigt vatten. OBS! Det är bättre att det först är för lite vatten så att du kan tillsätta mer om det behövs.

Tillsätt chiafrön och mixa bovetet och fröna i blötläggningsvattet. Tillsätt salt och annan valfri smaksättning om du vill och blanda. Konsistensen ska vara som riktigt tjock gröt och mixad till nästan helt slät konsistens.

Olja in insidan av en limpform (1,5 l) – helst med kokosolja i fast form (kyld eller sval) eftersom att det sitter kvar tills att limpan ska bakas. Häll smeten i formen och täck över med plastfilm eller bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur under ca 24 timmar. Brödet kommer inte att jäsa upp mer än 25%. I ett kallt kök kan det dröja upp till ytterligare ett halvt dygn till tills att brödet jäst upp. Hantera formen varsamt när du sätter det i ugnen. Grädda i 225°C i ca 60 minuter långt ned i ugnen. Det går bra att sänka temperaturen och baka under längre tid. Låt limpan svalna på galler under bakduk.

Skribent: Céline Molin
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Föreningen Let s Sport Girls - Korpen
Kronetorpsgatan 40 A
21226 Malmö

Kontakt:
Tel: +46724480138
E-post: This is a mailto link

Se all info